Hielspoor behandelen

Hielspoor is een van de meest pijnlijke en veel voorkomende voetklachten. Voor iedereen is hielspoor anders, maar over een ding zijn de meningen niet verdeeld: Het is heel vervelend. Het is daarom vanzelfsprekend dat iedereen met hielspoor daar zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar waar komt hielspoor eigenlijk vandaan? En hoe kan hem hielspoor behandelen?

In deze blog lees je onder andere over:

 • Is hielspoor een vorm van peesontsteking?
 • Stekende pijn in de voet
 • Hoe onstaat hielspoor
 • Symptomen hielspoor
 • Zooltjes hielspoor
 • Praktijkcasus
 • Vrijblijvend proberen

Geen peesontsteking voet

Hielspoor is, zoals vaak gedacht, geen peesontsteking in de voet. De irritatie vindt wel plaats in de ‘’peesplaat’’. De aanhechting van deze pees zit bij het hiel bot en er komt bij irritatie of overbelasting een grote druk te staan op dit bot. Bij hielspoor gaat het botvlies ontsteken en ontstaat er een stukje verkalking aan het bot1. Dit stukje verkalking heet hielspoor en veroorzaakt de vaak stekende pijn, en niet de ontsteking.

Een vervelend element hieraan is dat ook na de ontsteking van het botvlies de verkalking kan blijven. Er is dan geen sprake meer van een peesontsteking in de voet, maar van een stukje verkalking. Deze klacht kenmerkt zich bijna altijd aan een stekende pijn in de voet.

Stekende pijn in voet

Wanneer u last heeft van hielspoor heeft u dus een stukje verkalking aan uw bot. Dit stukje zorgt voor een naar en stekend gevoel bij het lopen. Wanneer u last heeft van hielspoor kan dit lang aanhouden en deze stekende pijn in de voet kan vanuit het niets komen. Deze pijn kan maanden aanhouden maar ook vanuit het niets verdwijnen. Dit maakt hielspoor juist zo verraderlijk!

Hoe ontstaat hielspoor

Hielspoorklachten ontstaan vaak over een langere periode. Door dit geleidelijke ontstaan is het vaak moeilijk om een exacte toedracht te herkennen. Over het algemeen is hielspoor een klacht die ontstaat door overbelasting. Door veel te lopen of met zwaardere belasting te lopen is uw kans op hielspoor groter. Uw kans op overbelasting van de pees neemt toe bij:

 • Verkeerde loopgewoontes of afwijkende vorm van de voeten
 • Staand werk
 • Ongetraind een lange wandeling maken
 • Veel hardlopen en/of springen

Wanneer u last begint te krijgen van symptomen van hielspoor is het nog mogelijk om tijdig in te grijpen. Met rust en de juiste maatregelen kan u een volledige overbelasting voorkomen.

Symptomen hielspoor

Hielspoor geeft vaak een hele felle en vervelende pijn. Het voordeel is dat de symptomen daarom makkelijker te herkennen zijn. Het belangrijkste symptoom van hielspoor is eigenlijk altijd pijn in de hiel. Iemand die last heeft van hielspoor zal vaak na lang stilstaan of zitten de meeste hevige pijn hebben. Het vervelende is dat na rust de pijn vaak erger wordt, wanneer men weer wil gaan lopen of staan geeft de voet direct een pijnreactie. Na korte belasting wil de pijn vaak weer afnemen.

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn:

 • Pijn onder de hiel
 • Pijn bij lopen of lang stilstaan
 • Veel spanning in de voeten
 • Hielpijn bij lang zitten of autorijden

Heeft u last van één of meerdere symptomen? Dan is de kans aannemelijk dat u hielspoor heeft, maar ga hier nooit direct van uit. Als u denkt dat u mogelijk hielspoor heeft en uzelf hier zorgen over maakt, raadpleeg dan altijd eerst een huisarts.

Wat te doen bij hielspoor

Zoals veel andere situaties wordt rust aangeraden. Hierdoor kan de regio even tot rust komen en zullen ontstekingsverschijnselen vaak verminderen. Wanneer de pijn aan blijft houden willen steunzolen al vaak een goede eerste oplossing bieden. Ook fysiotherapie en een bezoek aan de huisarts zijn aan te raden. Bij aanhoudende pijn worden er soms injecties gegeven met corticosteroïden, deze werken ontstekingsremmend maar brengen ook risico’s met zich mee.

Al met al zijn er een beperkt assortiment aan mogelijkheden voor het behandelen bij hielspoor, als de rust niet mag baten voelt men zich al snel hopeloos maar dit is zeker niet nodig. Vaak bieden kwalitatieve op maat gemaakte zolen al veel verlichting.

Zooltjes hielspoor

Op het moment dat je hielspoor hebt is het goed om je voor te bereiden op een wat langer traject. Hielspoor keert soms terug en het vinden van een blijvende oplossing kan erg uitdagend zijn. We nemen daarom bij Fusselastic alle tijd om te zorgen dat u de juiste zooltjes ontvangt om uw situatie te verbeteren. De zolen zijn zo ontwikkeld dat er veel druk van uw hielen afgenomen kan worden en deze evenrediger over uw voet wordt verspreid. Zo is de kans op een pijn steek lager en heeft u goed verende zolen voor jarenlang loopplezier. Op deze manier kan men dus met de juiste zooltjes hielspoor behandelen.

Praktijkcasus: Steunzolen voor hielspoor behandelen

In het bovenstaande filmpje ziet u een ervaring van een mevrouw uit Lopik die enorm veel last had van hielspoor. Na een bezoek en een vrijblijvende afspraak met een Fusselastic consulent besloot ze gebruik te maken van verende steunzolen. In situaties waar men veel loopt (en dus veel gevoeliger is voor hielspoor) kunnen steunzolen korte- en lange termijn verlichting geven. Na het gebruik van de nieuwe zolen is de hielspoor voor mevrouw veel leefbaarder geworden.

Als u benieuwd bent of de zolen voor u hetzelfde resultaat kunnen geven, kan u ze altijd vrijblijvend proberen!

Vrijblijvend proberen

Wilt u de zolen vrijblijvend proberen? Maak direct een afspraak en een van onze consulenten komt kosteloos bij u langs. U kan de zolen thuis in uw eigen schoenen proberen en er wordt een persoonlijke voetafdruk gemaakt. Zo kijken we samen naar een oplossing waar u jarenlang plezier van zal hebben.

 1. Spinnewijn, W.E.M. HUISARTS WETENSCHAP (2010) 53: 647. https://doi.org/10.1007/s12445-010-0289-8