Hielspoor behandelen

Hielspoor is een van de meest pijnlijke en veel voorkomende voetklachten. Voor iedereen is hielspoor anders, maar over een ding zijn de meningen niet verdeeld: Het is heel vervelend. Het is daarom vanzelfsprekend dat iedereen met hielspoor daar zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar waar komt hielspoor eigenlijk vandaan? En hoe behandelt men het?

Geen peesontsteking voet

Hielspoor is, zoals vaak gedacht, geen peesontsteking in de voet. De irritatie vindt wel plaats in de ‘’peesplaat’’. De aanhechting van deze pees zit bij het hiel bot en er komt bij irritatie of overbelasting een grote druk te staan op dit bot. Bij hielspoor gaat het botvlies ontsteken en ontstaat er een stukje verkalking aan het bot*. Dit stukje verkalking heet hielspoor en veroorzaakt de vaak stekende pijn.

Stekende pijn in voet

Wanneer u last heeft van hielspoor heeft u dus een stukje verkalking aan uw bot. Dit stukje zorgt voor een naar en stekend gevoel bij het lopen. Wanneer u last heeft van hielspoor kan dit lang aanhouden en deze stekende pijn in de voet kan vanuit het niets komen. Deze pijn kan maanden aanhouden maar ook vanuit het niets verdwijnen. Dit maakt hielspoor juist zo verraderlijk!

Wat te doen bij hielspoor

Zoals veel andere situaties wordt rust aangeraden. Hierdoor kan de regio even tot rust komen en zullen ontstekingsverschijnselen vaak verminderen. Wanneer de pijn aan blijft houden willen steunzolen al vaak een goede eerste oplossing bieden. Ook fysiotherapie en een bezoek aan de huisarts zijn aan te raden. Bij aanhoudende pijn worden er soms injecties gegeven met corticosteroïden, deze werken ontstekingsremmend maar brengen ook risico’s met zich mee.

Al met al zijn er een beperkt assortiment aan mogelijkheden voor het behandelen bij hielspoor, als de rust niet mag baten voelt men zich al snel hopeloos maar dit is zeker niet nodig. Vaak bieden kwalitatieve op maat gemaakte zolen al veel verlichting.

Zooltjes hielspoor

Op het moment dat je hielspoor hebt is het goed om je voor te bereiden op een wat langer traject. Hielspoor keert soms terug en het vinden van een blijvende oplossing kan erg uitdagend zijn. We nemen daarom bij Fusselastic alle tijd om te zorgen dat u de juiste zooltjes ontvangt om uw situatie te verbeteren. De zolen zijn zo ontwikkeld dat er veel druk van uw hielen afgenomen kan worden en deze evenrediger over uw voet wordt verspreid. Zo is de kans op een pijnsteek lager en heeft u goed verende zolen voor jarenlang loopplezier. Op deze manier kan men dus met de juiste zooltjes hielspoor behandelen.

Vrijblijvend proberen

Wilt u de zolen vrijblijvend proberen? Maak direct een afspraak en een van onze consulenten komt kosteloos bij u langs. U kan de zolen thuis in uw eigen schoenen proberen en er wordt een persoonlijke voetafdruk gemaakt. Zo kijken we samen naar een oplossing waar u jarenlang plezier van zal hebben.

*Spinnewijn, W.E.M. HUISARTS WETENSCHAP (2010) 53: 647. https://doi.org/10.1007/s12445-010-0289-8