Wat is likdoorn?

Likdoorn, eeltpit of eksteroog is een hoge concentratie van eelt op de voet. Er ontstaat een eeltknobbel, vaak op bijvoorbeeld de bal van de voet, onder de nagel, tussen of op de tenen, of in de nagel wal. Bij een likdoorn groeit het eelt als het ware naar binnen en vormt daar een hoornlaagje, meestal geel of donker van kleur. De harde eeltplek drukt in het omringende weefsel, wat pijnklachten kan veroorzaken. Likdoorns zijn niet schadelijk. In deze blog leest u meer over de oorzaken, de soorten likdoorn en hoe u het kan behandelen. 1

De oorzaak van likdoorn

Een gewone likdoorn ontstaat meestal door langdurige hoge druk of wrijving op een bepaalde plek, vaak door verkeerd schoeisel of een onjuiste stand van de voet, of een combinatie van beide. Vrouwen dragen vaker te kleine schoenen, waardoor zij dan ook vaker last krijgen van likdoorn dan mannen2. Soms is de oorzaak een splinter en zelfs een ingegroeid haartje kan de boosdoener zijn. Te lang met deze klacht blijven lopen kan leiden tot ontsteking van het omliggende weefsel.3

Soorten likdoorn

Naast een “gewone” likdoorn, bestaan er ook andere soorten likdoorns.

Vasculaire likdoorn: Bij een vasculaire likdoorn zijn er bloedvaatjes vanuit de lederhuid doorgedrongen in de hoornlaag van de likdoorn. Dit is te herkennen aan meerdere donkere puntjes in de likdoorn. Vasculaire likdoorn dient door een professional (de pedicure) verwijderd te worden, aangezien er door te snijden snel bloedingen kunnen ontstaan.4

Neuro vasculaire likdoorn: Bij een neuro vasculaire likdoorn zijn er naast bloedvaatjes, ook haarvaatjes en gevoelszenuwen doorgedrongen in de likdoorn. Deze vorm is moeilijk te onderscheiden van de vasculaire likdoorn. De neuro vasculaire likdoorn is de meest pijnlijke vorm. Ook de deze vorm kunt u het beste laten verwijderen door een professional.5

Weke likdoorn: Een likdoorn die zich in de huid tussen de tenen bevindt, wordt een weke likdoorn genoemd. Dit omdat de huid waar de likdoorn zich bevindt weker en zachter is dan de huid van de rest van de voet. De likdoorn zelf is dan ook wat week en witachtig van kleur. Deze vorm kan behandeld worden zoals een normale likdoorn. Hierover zo meteen meer. 6

Zaadlikdoorn: De zaadlikdoorn is een bijzonder type likdoorn. Deze heeft namelijk geen druk of wrijving nodig om te ontstaan. De zaadlikdoorn komt het meest voor op de voetzool of aan de hiel, voornamelijk bij ouderen of mensen met een droge en slecht gevoede huid. Deze vorm komt bijna nooit alleen, maar er zijn er vaak meerdere “verstrooid” over de voet. Zaadlikdoorns doen zelden pijn en veroorzaken bijna geen klachten. Het ziet eruit als een graankorrel, en is een soort holling in de huid zonder verharding aan het oppervlak. Behandeling voor zaadlikdoorn is vaak niet nodig. De huid van de voeten goed verzorgen en de juiste inlegzool gebruiken kan uw huid herstellen. 7

Likdoorn behandelen

Een gewone likdoorn kunt u vaak zelf behandelen. Om te beginnen is het belangrijk dat u voor het juiste schoeisel kiest, wat uw voeten niet afklemt. Hiermee neemt de wrijving en knelling af en kan likdoorn voorkomen worden. Lees hierover meer in de blog over likdoorn voorkomen.

Wanneer u last heeft van likdoorn, kunt u deze voorzichtig behandelen door regelmatig een voetenbadje met soda te nemen. De eeltplek wordt op deze manier zachter. Vervolgens kunt u het eelt met een eeltrasp of -vijl zachtjes schuren. De dode huidcellen worden zo weg geschuurd en de likdoorn zal krimpen. Let bij de behandeling op dat de donkere kern uiteindelijk in zijn geheel verdwijnt. Een grotere likdoorn kan meerdere behandelingen nodig hebben.

Toch kan het zelf behandelen te pijnlijk of onverstandig zijn. Wanneer u twijfelt (of het te pijnlijk is om het zelf te doen) kunt u er beter een professional, een pedicure, naar laten kijken. 8

  1. https://www.thuisarts.nl/likdoorn/ik-heb-last-van-likdoorns
  2. https://hielspoorinfo.nl/andere-voetklachten/likdoorn-eksteroog
  3. https://www.voetverzorging.nl/vk/likdoorn_(clavus).php
  4. https://www.voetverzorging.nl/vk/likdoorn_(clavus).php
  5. https://www.voetverzorging.nl/vk/neuro-vasculaire_likdoorn.php
  6. https://www.voetverzorging.nl/vk/weke_likdoorn.php
  7. https://www.voetverzorging.nl/vk/zaadlikdoorn.php
  8. https://www.pedicure.nl/blog/likdoorn-zelf-verwijderen