Likdoorn: een klein plekje op de voet welke groot ongemak kan veroorzaken. Likdoorns kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar de meest voorkomende oorzaak zijn knellende schoenen. In deze blog leest u hoe u likdoorn voorkomen kan. Heeft u al last van likdoorn? Lees hier hoe u van likdoorn af komt.

Vaak ontstaan likdoorns door wrijving. Schoenen die te strak zitten kunnen verschillende onaangename drukpunten veroorzaken op de voeten, waardoor wrijving ontstaat en de kans op likdoorns toeneemt. Niet alleen te kleine schoenen, maar ook schoenen die te groot zijn kunnen voor wrijving zorgen. Omdat er aan de voorkant van de schoen meer ruimte is kan dit gaan schuren. Met hoge hakken is vaak het probleem dat de tenen bekneld worden.

Likdoorn voorkomen

Wanneer u last heeft van likdoorn is het belangrijk dat u nagaat of uw schoenen de oorzaak zijn. Likdoorns kunnen voorkomen worden door het dragen van goed passend en comfortabel schoeisel, dat zo min mogelijk wrijving veroorzaakt. Het is verstandig om nieuwe schoenen te kopen en te passen in de middag of avond: voeten zwellen gedurende de dag meer op, en het is van belang dat uw schoenen ook dan nog lekker zitten. Bij het passen is het belangrijk dat de tenen nog kunnen bewegen in de schoen, en er nog ruimte is tussen de langste teen en de neus van de schoen.

Vocht vergroot de kans op wrijving binnen de schoen. Het kleinste beetje wrijving wordt al verergerd, waardoor druk op één plek concentreert. Daarom is het belangrijk om uw schoenen pas aan te doen wanneer uw voeten (en sokken) volledig droog zijn.

Wanneer u last heeft van eelt of likdoorn, kan het helpen om uw voeten in te smeren met crème. Zo maakt u de hardere huid wat zachter. Wel is het verstandig om de crème goed in te masseren en te laten intrekken, zodat u niet alsnog met vochtige voeten in uw schoenen stapt. 1

Om eelt of likdoorn te verwijderen, kunt u ook denken aan het gebruiken van een puimsteen. Deze zijn vaak te koop bij de drogist. Voor u de puimsteen gebruikt, kunt u uw voeten eerst ongeveer 10 minuten in een warm voetbad laten weken. Zo komt de overtollige huid makkelijker los. Gebruik daarna de puimsteen op plekken op uw voeten waar overtollig eelt of likdoorns zitten. Zet echter niet te veel druk en zorg ervoor dat er nog een klein laagje eelt op de voet blijft zitten. Eelt heeft namelijk ook de functie om uw voeten te beschermen. Spoel na gebruik de voeten nogmaals af en maak ze goed droog. Het is aan te raden om deze behandeling uit te voeren voor het slapen, zodat de voeten kunnen rusten na de verzorging. 2

Goede schoenen en goede verzorging

Let bij het kopen van schoenen altijd op knellingen, laat bijvoorbeeld de juiste maat voor u opmeten in de winkel. Ook door de huid van uw voeten goed te verzorgen ontstaan er minder snel onaangename eeltplekken en likdoorns, en kunt u zelfs lichte likdoorns verwijderen. De combinatie van goede schoenen en goed voor uw voeten zorgen kan u van likdoorn af helpen, of helpen deze te voorkomen. Wilt u meer weten over likdoorn? Lees dan verder op onze blog: Hoe u van likdoorn af komt.

  1. https://www.scholl.nl/gezondheid-voor-uw-voeten/problemen-en-oplossingen/likdoorns/likdoorns-oorzaken-en-voorkomen/
  2. https://www.pedicuralvoetzorg.nl/blog/puimsteen/