Hoewel uw tenen maar een klein deel van uw voet zijn, kan pijn aan een of meerdere tenen veel ongemak veroorzaken. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een stekende, kloppende, branderige of tintelende pijn.

Tenen bestaan uit teenkootjes. De grote teen bevat er twee, de andere tenen bestaan uit drie kootjes. Daarnaast zitten er in uw tenen gewrichten, banden, spieren, pezen en bloedvaten. De tenen zijn erg belangrijk tijdens het lopen. 1

In dit artikel bespreken we een aantal veel voorkomende oorzaken van zere tenen.

Wintertenen

Wintertenen zijn een abnormale reactie op kou. Op de bovenkant van de teen ontstaan jeukende, pijnlijke rood-paarse zwellingen. U hebt meer kans op wintertenen wanneer u zich niet goed tegen de kou beschermt, de bloedstroom wordt afgekneld, u weinig beweegt, of wanneer u mager bent. Houd uw voeten warm en droog. Het is een vervelende maar onschuldige aandoening en het trekt vanzelf weg. 2

Ingegroeide teennagel

Als een deel van de teennagel de huid binnendringt, kan dit pijn of zelfs een ontsteking veroorzaken. Een ingegroeide teennagel wordt het vaakst gezien bij de grote teen. Verschillende factoren kunnen een ingegroeide teennagel veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan te krap schoeisel, waardoor de nagel niet normaal kan groeien. Draag daarom altijd passende schoenen. Ook de bouw van de voet kan een oorzaak zijn: als de teen licht gekanteld staat, kan bij het lopen de nagelrand in de huid worden gedrukt. Let ook op bij het knippen van de nagel, want wanneer de teennagel te kort wordt geknipt kan deze ook gaan ingroeien. Wanneer u last hebt van een ingegroeide teennagel, kan een pedicure u hierbij helpen. Zelf kunt u voetbadjes nemen met soda, om de ontsteking te verlichten. 3

Nagelriem ontsteking

De huidplooi rondom de nagel wordt een nagelriem genoemd. Bij een nagelriem ontsteking ontstaat er een rode, pijnlijke zwelling, vaak aan één kant van de nagel (in de zogenoemde nagelwal). Er kan pusvorming bij komen kijken, en indien dit onbehandeld blijft kan de nagel loskomen van het nagelbed. Probeer de teen schoon en droog te houden. Was deze met zeep en droog daarna goed af. 4

Eelt en likdoorn:

Eeltplekken en likdoorns kunnen veel ongemak veroorzaken. Om meer te weten te komen over eeltplekken en likdoorn, en hoe dit te behandelen, kunt u onze blog hierover lezen.

Voetschimmel

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, kan pijn aan de tenen veroorzaken. Het is een veel voorkomende huidaandoening, veroorzaakt door schimmels in de hoornlaag van de opperhuid. Er ontstaat schilfering van de huid en een branderig gevoel, maar er kunnen ook pijnlijke kloofjes tussen de tenen ontstaan. Voetschimmel is gelukkig makkelijk te behandelen met speciale zalf, te verkrijgen bij de drogist. 5

Mortons neuroom

Bij het Mortons neuroom is een verdikking of beklemming van de gevoelszenuw van de tenen ontstaan. Vanaf de grote teen gerekend, zit deze vaak tussen de derde en de vierde teen in. Het veroorzaakt een branderig gevoel in de voorvoet en de tenen. Vaak is de oorzaak hiervan dat het schoeisel niet geheel passend is: te smalle schoenen of hoge hakken zijn vaak de boosdoener. 6

Bij alle voetklachten blijft het belangrijk om passend schoeisel te dragen. Voor meer informatie over voetklachten in het algemeen, of zere tenen, kunt u de volgende pagina van bezoeken.

  1. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/160635-pijn-in-de-tenen-oorzaken-van-pijnlijke-tenen-of-teenpijn.html
  2. https://www.thuisarts.nl/winterhanden/ik-heb-last-van-winterhanden-of-wintertenen
  3. https://www.thuisarts.nl/winterhanden/ik-heb-last-van-winterhanden-of-wintertenen
  4. https://www.thuisarts.nl/nagelriemontsteking/ik-heb-nagelriemontsteking
  5. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/160635-pijn-in-de-tenen-oorzaken-van-pijnlijke-tenen-of-teenpijn.html
  6. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/160635-pijn-in-de-tenen-oorzaken-van-pijnlijke-tenen-of-teenpijn.html