Eeltvoeten: wat is de beste remedie?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag. Dit is de bovenste laag dode huidcellen van de huid. Een dun laagje eelt onder je voeten is normaal, want dat beschermt je tegen beschadigingen en verwondingen. Haal een dunne eeltlaag daarom niet weg, want anders kunnen er pijnlijke plekken in je voetzool ontstaan.

Soms kan eelt echter gaan woekeren. Dan ontstaan dikke lagen eelt, waarin scheuren kunnen ontstaan die op hun beurt weer kunnen gaan bloeden of pijn gaan doen. Daarnaast is het ook geen mooi gezicht als je met zichtbare eeltvoeten in je zomerschoenen rondloopt. Wat kun je doen tegen overtollig eelt? En hoe kun je het ontstaan van te veel eelt voorkomen?

Een natuurlijke beschermingslaag

Eelt is een dikke laag verharde huid die je lichaam zelf aanmaakt om je voeten te beschermen. Wie veel op blote voeten loopt, heeft meestal ook veel eelt. Uit onderzoek is gebleken dat het voor het gevoel in je voeten niet uitmaakt of je wel of geen eelt onder je voeten hebt: met eelt reageren voeten net zo goed op aanraking en druk als voeten zonder eelt.

Als je een dunne laag eelt onder je voeten hebt, is eelt iets positiefs. Helaas krijgen veel mensen last van te veel eelt. In plaats van nuttig en noodzakelijk wordt eelt dan een vervelend probleem.

De symptomen van te veel eelt

Vooral onder de hiel en de bal van je voet kan het eelt flink gaan woekeren. Daardoor kunnen eeltkloven ontstaan. Dit zijn diepe groeven in het eelt die tot op je huid doorlopen. Je ziet eeltkloven meestal rondom de hiel ontstaan, waar ze kunnen gaan bloeden en zelfs kunnen doorscheuren tot in de huid die onder het eelt zit. Het resultaat is pijn en ongemak.

Als op een klein deel van de huid veel druk staat, kan er ook een lokale woekering van eelt ontstaan. Dit noemen we een eksteroog of likdoorn.

Tijdelijke oplossingen

Een klein beetje te veel eelt kun je zelf gemakkelijk weghalen. Hiervoor zijn er diverse producten op de markt. Je kunt eelt eraf schuren, raspen of vijlen.  Ook zijn er special crèmes in de handel waarmee eelt als het ware ‘oplost’. Deze eeltcrème of -gel wordt soms geleverd als eeltpleisters of als eeltsokken. Wees wel voorzichtig met dit soort chemische producten. Bij verkeerd gebruik kunnen ze de huid van je voeten beschadigen.

Bovenstaande oplossingen zijn slechts een symptomatische behandeling, want je pakt de oorzaak van te veel eelt niet aan. Na enige tijd komt het eelt dan ook gewoon weer terug. Voor een wat meer permanente oplossing zul je naar de oorzaak van het ontstaan van overtollig eelt moeten kijken.

Een verkeerde stand corrigeren

Een belangrijke oorzaak van overtollig eelt is een verkeerde stand van je voeten. Daardoor wordt er op bepaalde plekken van je voet meer druk uitgeoefend. Het resultaat is dat zich daar extra eelt vormt.

Als te veel eeltvorming het gevolg is van een verkeerde stand van je voeten, kun je dit gelukkig corrigeren. Om de stand van je voeten te corrigeren kun je steunzooltjes in je schoenen plaatsen. Kies hiervoor bij voorkeur zooltjes die speciaal voor jou op maat gemaakt zijn. Op die manier kun je het ontstaan van overtollig eelt op een eenvoudige manier voorkomen.

(Voor meer informatie over de op maat gemaakte inlegzooltjes: Steunzolen Fusselastic)