fbpx
Afspraak maken Gratis brochure
NL 053 – 82 00 810 BE 015 – 480 566

Hallux Valgus

Op deze pagina treft u uitleg over de Hallux valgus voet en wat Fusselastic steunzolen voor u kunnen betekenen.

Hallux valgus is helaas een veel voorkomende klacht die te maken heeft met een afwijking in de stand van de grote teen. Halux valgus komt vaker bij vrouwen dan bij mannen. Hallux valgus kan ook erfelijk zijn en soms zijn de hallux valgus klachten aangeboren.

Hallux valgus symptomen
Indien iemand halux valgus heeft groeit de grote teen in plaats van naar voren enigszins naar binnen, waardoor het gewricht van deze teen juist naar buiten groeit. Hierdoor ontstaat er een knobbel. Deze knobbel (ook wel bunion genoemd) is meestal erg pijnlijk. Omdat de voet niet meer goed in de schoen past, en de knobbel constant langs de schoen wrijft.

Huidirritaties, ontstekingen aan het gewricht en open wonden zijn de voornaamste klachten. Als ook de tweede teen in het gedrang komt kan er zelfs een zogeheten hamerteen ontstaan.

Omdat de grote teen een belangrijke rol speelt bij het lopen kunnen bij hallux valgus de pezen en gewrichten ook verzwakken; daardoor verergert de blessure weer en komt de patiënt helaas vaak in een vicieuze cirkel. Bij minder ernstige vormen van hallux valgus heeft de patiënt er soms weinig last van, en zijn behandelingen niet altijd nodig.

Behandeling hallux valgus

Behandelen van de hallux valgus is niet altijd noodzakelijk. Bij aanhoudende klachten kan worden overgegegaan tot een operatie van de hallux valgus, en dit wordt dan ook regelmatig gedaan. Het doel van de operatie is om de stand van de grote teen te corrigeren. Dit gebeurt door het doorzagen en rechtzetten van het zogeheten middenvoetsbeentje die de stand van de teen bepaalt (chevron-operatie of basis-osteotomie, afhankelijk van de ernst van de blessure). Hiervoor kan tijdelijk een schroef in het bot nodig zijn. Ook wordt er soms voor gekozen het gewricht permanent vast te zetten (arthrodesis).
De operatie is helaas niet altijd succesvol, soms komen de klachten terug of treden er complicaties op. Hoe lang het duurt voordat de klachten na behandeling weg zijn hangt van de ernst van de blessure af. Dit varieert van enkele dagen tot enkele weken.

Wat kan Fusselastic voor Hallux Valgus problemen betekenen?

In de vroegere stadia kan met de verende Fusselastic steunzool de druk van de voorvoet en de druk op de hallux valgus knobbel worden vermindert. Hiermee kan voorkomen worden dat de klachten verergeren. Het grote voordeel van de Fusselastic steunzolen is dat de tenen volledig vrij in de schoenen komen te liggen.

De op maat gemaakte Fusselastic driepunts-verende steunzolen ontlasten de druk van de voorvoet (door de speciale pellotten onder de bal van de voet). Hierdoor krijgen de tenen meer ruimte, wat de hallux valgus klachten vermindert. Fusselastic heeft veel tevreden klanten met hallux valgus problemen.